Top quality exact replica watches with free shipping worldwide and world class customer service.

Stratego is bedacht door Mogendorff tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het geregistreerd als handelsmerk in 1942 door het Nederlandse bedrijf Van Perlestein & Roeper Bosch NV. In 1958 werd werd een licentie verleend aan een Hotte Hausemann. De eerste versie van Stratego werd gedistribueerd door Smeets en Schippers in 1946 (Hof van Verenigde Staten, 2005). In 1961, kwam het spel uit (sublicentie) van Milton Bradley (nu Hasbro).

Oude versie van Stratego door Milton Bradley

Chinese voorgangers

De oorsprong van Stratego is terug te vinden in het traditionele Chinese bordspel "Jungle" ook bekend als Dou Shou Qi of Schaken met dieren. Dit spel ook stukken (maar van de dieren in plaats van soldaten) met verschillende rangen. Het bord heeft ook twee meren in het midden. Dit komt dus opmerkelijk fel overeen met Stratego. De belangrijkste verschil is dat bij Jungle de stukken niet zijn verborgen voor de tegenstander.

Chinees bord spel Jungle a.k.a. Dou Shou Qi

Een moderner en meer uitgebreid Chinees spel is Land Battle Chess (Lu Zhan Qi)of Leger Schaken (Lu Zhan juni Qi). Dit zijn varianten van Jungle. .

Chinese board game called Jungle



Europese voorgangers

In Europa verscheen vóór de Eerste Wereldoorlog een spel genaamd L'attaque.

L'Attaque board spel eenheden    L'Attaque bord spel



Meer fotos van L'Attaque

Thierry Depaulis schrijft op "Ed's Stratego Site": L'attaque is in feite ontworpen door een vrouw: Mademoiselle Hermance Edan, die een patent heeft ingediend voor een 'jeu de bataille avec pièces mobiles sur damier' (een battle game met mobiele stuks op een spelbord) op 11-26-1908. Het patent werd uitgebracht door de Franse Octrooibureau in 1909 (patent # 396,795 [10]). Hermance Edan had geen naam aan haar spel, maar een Franse fabrikant met de naam "Au Jeu Retrouve" verkocht het spel als L'Attaque al in 1910.

Depaulis merkt verder op dat in de 1910-versie de legers voorkomen in rode en blauwe kleuren. De regels van L'attaque zijn in principe hetzelfde als die van Stratego.

L'attaque spel wordt gespeeld met 36 stukken op een 9x10 vierkantig bord. Elk stuk heeft een numerieke waarde. Deze blijft verborgen voor de tegenstander en wordt alleen onthuld wanneer een aanvallende stuk beweegt naar een veld waarop een stuk van de tegenstander staat (een aanval dus). Het laagste stuk verliest en verdwijnt van het bord. Het spel stopt als een speler zijn vlag verloren heeft of niet meer kan bewegen.

Klassiek Stratego

Het moderne spel van Stratego, met zijn Napoleon-look, werd oorspronkelijk uitgebracht in Nederland door Jumbo, en werd erkend door de Milton Bradley Company voor de Amerikaanse distributie en geïntroduceerd in de Verenigde Staten in 1961.

Klassiek Stratego

De Stukken werden oorspronkelijk gemaakt van karton. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen geverfdde houten stukken, maar vanaf de late jaren 1960 werden ze gemaakt in plastiek. Dit vooral om economische redenen. Maar ook praktische waren de plastieke stukken beter omdat deze stabieler staan op het bord. De houten stukken vielen snel om, hetgeen natuurlijk rampzalig is. Zeker als je weet dat het een domino-effect kan veroorzaken.

Houten Stratego stukken

De Europese versies met cilindrische kasteelvormige stukken zijn heel populair. Amerikaanse varianten introduceerde recent nieuwe rechthoekige stukken met een meer stabiele basis en kleurrijke stickers.

Cylindrische kasteelvormige Stratego stukken

Meer fotos van stratego (zowel oude als nieuwe versies).