Top quality exact replica watches with free shipping worldwide and world class customer service.

Een strategie is niet een vast recept

De sleutel in alle strategische spellen is 'aanpassen aan de situatie'. De kaart verandert snel en vaak in Risk. Zelfs elke beurt kan het een heel andere situatie zijn waarin andere bewegingen nodig zijn.

Een beste strategie voor elk spel bestaan niet. Je strategie moet altijd mee evolueren. Je kan nooit elke wedstrijd winnen met dezelfde strategie.

Elk spel of elke situatie is anders. Je moet goed na denken over de beste tegenreactie om terug de controle in het spel te krijgen.

Zodra je terug in controle bent, kun je nadenken over het uitwerken van uw origineel plan.


Leer om je tegenstander te sturen

In Risk speel je tegen menselijke tegenstanders en die hebben een eigen gedachte! Elke geest kent zijn zwakke punten die je kan uitbuiten. In tegenstelling tot schaken, bent je in Risk niet op zoek naar de perfecte zet, maar je zoekt naar een manier om de geest van je tegenstander te controleren.

Hoe sneller je dit kan doen, hoe meer succesvol je zal zijn.


Bezet continenten

Het is altijd goed om voor een volledig continent te gaan dat niet teveel grenzen heeft om te verdedigen. Zuid-Amerika en Australië zijn hiervan voorbeelden, maar elke speler oogt voor deze continenten te gaan. Europa en Noord-Amerika lijken aanvankelijk moeilijk in te nemen, maar het is niet onmogelijk. Als je in een goede situatie bent om dit vroeg te doen, moet je hier zeker voor gaan. Ga echter nooit direct voor Azië. Dit is zelfmoord.

Vanaf het moment dat je weet over welke gebieden je beschikt, moet je beslissen voor welk continent je zal strijden. Je zal in functie hiervan immers beslissne waar je uw legers zal plaatsen. Leg echter steeds al uw eieren in dezelfde mand. Besef wel om een continent te vermijden waar andere spelers veel legers plaatsen. Het is vanzelfsprekend om voor een continent te gaan waar je de meeste gebieden al bezit, maar dit is niet altijd de beste keuze.

Het maakt niet uit voor welk continent je gaat, je zal dit continent steeds enkele ronden moeten kunnen behouden. Des te vlugger je dit kan doen, des te beter. Hou altijd voldoende legers achter de hand om de grenzen te kunnen bewaken. Zo niet zal een andere speler uw continent aanvallen om te vermijden dat je de extra bonus legers kunt ontvangen.

Bij de volgende beurten, moet je uw nieuwe legers steeds op de grensgebieden plaatsen. De legers die in het midden van een continent zijn, zijn in feite nutteloos. Verplaats heb dus naar de grensgebieden omdat elk extra leger voldoende kan zijn als afschrikking.


Spel onverwachts

Je tegenstanders zijn ongetwijfeld van plan om hun strategische plannen te voltooien. Als dit lukt zal je met grote problemen eindigen.

In plaats van te wachten op de volgende zet van je tegenstander, moet je het initiatief nemen en hen in het ongewisse houden.

Maak een verrassingsaanval om hem in het defensief te duwen. Maak attack-and-run bewegingen. Plaag hen regelmatig met een willekeurige beweging.

Zelfs wanneer je een beetje zwakker zullen je onverwachte bewegingen sterkere spelers dwingen om harder na te denken en voorzichtiger te zijn.


Dwing hen om fouten te maken

Tegenstanders geraken gefrustreerd als je hun plannen met onverwachte bewegingen blijft breken.

Vooral wanneer het spel emotioneel wordt, maken ze fouten. Profiteer hier zoveel mogelijk van als het gebeurt. Ook hun ego kan hen afleiden van hun oorspronkelijk plan.


Verander het slagveld

Verras je tegenstander om zijn plannen te verstoren.

Denk om uw continent te verlaten om in plaats daarvan hij zijne binnen te vallen. Deze stap zal hem weer desoriënteren en hij zal een stap achter staan en voortdurend moeten reageren op je zetten.

Het initiatief nemen is vaak de sleutel tot succes, want elke keer moet hij opnieuw nadenken over een nieuwe situatie, over een tegenzet en een nieuw plan.


Laat ze denken dat ze de controle hebben

In Risk willen agressieve spelers domineren en diplomatie zal bij hen niet helpen. Maak je geen zorgen over zulke tegenstanders, want wat echt van belang is wie de feitelijke leiding heeft over het spel.

Een zéér agressieve speler zal niet eindigen met vele bondgenoten of vrienden. Achter de schermen, probeer je bondgenoten te zoeken en plan je een actie om de agressieve speler een lesje te leren.

Het maakt ook niet uit als de andere spelers denken dat je een zwakke speler bent. Gebruik dit als een voordeel om uw positie te versterken en uit de schijnwerpers te blijven.


Plan je route zorgvuldig

De spelers dienen altijd hun legers zoveel mogelijk in 1 groep te houden en zeker wanneer me een aanval wil uitvoeren.

Het is belangrijk om de route goed te bepalen zodat je tijdens de aanvallen nergens onnodig troepen moet achterlaten.

Voorbeeld: je beschikt over meer dan 30 legers in het Midden Oosten en je wilt heel het continent Afrika veroveren. Dan start je door Oost-Afrika aan te vallen. Daarna val je best aan in de volgende volgorde: Madagascar, Zuid-Afrika, Congo, Noord-Afrika en Egypte. Je kan 1/3 van je legers in Noord-Afrika achterlaten wanneer je Egypte binnentrekt. Ten slotte kan je nog een derde van je legers als versterking terug naar het Midden Oosten sturen.

Op deze manier verzeker je dat alle grensgebieden van Afrika goed verdedigd zijn in de hoop het continent te kunnen vasthouden.

Moest er nu bv. vanuit Brazilië een groter gevaar komen, dan kan je in Noord-Afrika meer troepen achterlaten of zelfs Brazilië aanvallen.


Diplomatie en balans

Als een speler meer dan de helft van de legers bezit, dan moet hij oppassen om niet te worden aangevallen door al zijn tegenstanders. De zwakkere spelers hebben immers geen andere mogelijkheid omdat ze anders gaan verliezen.

Voorbeeld: een speler bezit Noord- en Zuid-Amerika. Hierdoor krijgt hij elke ronde genoeg extra legers om vervolgens zijn tegenstanders 1 per 1 uit te schakelen. Hij doet het best op deze manier omdat per uitgeschakelde speler hij iedere ronden tegen 3 legers minder zal moeten strijden.

De sterke speler moet als strategie "verdeel en heers" spelen, terwijl de zwakkere spelers moeten denken: "samen zijn we sterk".

Natuurlijk zullen de zwakkere spelers hun samenwerking stoppen wanneer de macht van de sterke speler verdwijnt. Op elk moment moet je bekijken welke relaties je zult onderhouden met je tegenstanders en gebruik diplomatie om te overleven.

Als je een andere speler dingen kunt laten uitvoeren die in uw eigen belang zijn, dan kan dit echt leiden tot winst in het spel.


Start in Azië

Bij de start van het spel zullen bijna alle spelers Azië negeren omdat dit continent zo moeilijk te behouden valt. Plaats daarom al je legers in 1 centraal gebied op dit continent maar heb niet de bedoeling om heel het continent te veroveren.

Bij elke beurt is het de bedoeling dat je uw versterking toevoegd aan uw grote leger en telkens 1 extra gebied veroverd om extra kaarten te ontvangen.

Laat de andere spelers maar strijden om continenten en zeker in Afrika en Australië. In deze strijd zullen ze veel legers verliezen terwijl jij de kracht van uw leger steeds verhoogd.

Verplaats je leger langzaam maar zeker naar het continent dat je hoopt te veroveren en op het moment dat er 1 speler slaagt dit hele continent te veroveren, moet je toeslaan. Op dit moment is de speler meestal fel verzwakt omdat hij een opponent heeft moeten uitschakelen. Maak dus handig gebruik van zijn tijdelijke zwakte.

Timing is hierbij van groot belang. Als je te snel richting het doelcontinent trekt, zullen je tegenstanders dit doorhebben.

Meestal is het een goed moment om je grote aanval te doen, nadat je net goede kaarten hebt kunnen inwisselen. Zo heb je dan voldoende legers om een continent in 1 beurt helemaal over te nemen zonder veel te veel legers te verliezen.