Language:


Meer over de loper

Lopers beginnen in de 3e en 6e veld en kunnen diagonaal bewegen zolang ze geen ander stuk tegenkomen. Omdat ze diagonaal bewegen, blijven ze de hele tijd op dezelfde kleur en kunnen ze slechts de helft van de velden bereiken.

De loper is vaak een van de eerste stukken die bewogen wordt na de paarden omdat hij minder waardevol is dan een toren of een koningin. Ook zijn ligging speelt een rol want hij kan in de richting van het midden van het bord gestuurd worden.

Lopers kunnen ook zeer waardevol zijn in het eindspel wanneer ze minder worden gehinderd door pionnen.

Goede en slechte lopers

De waarde van de loper is vaak afhankelijk van hun relatie met de pionnen.

Als de meeste van uw eigen pionnen op dezelfde kleur staan als één van uw lopers, dan is wordt die loper beschouwd als een "slechte" loper omdat uw pionnen hem blokkeren.

De andere loper kan in dat geval beschouwd worden als "goede" loper.

Goede lopers hebben dus meer vrijheid en zijn gunstiger om aan te vallen, terwijl slechte lopers beter kunnen verdedigen.

Het is ook handig als een loper de kleur deelt van de meeste pionnen van je tegenstander..

Een paar lopers hebben een volledige dekking

Door hun lange afstands capaciteiten, zijn lopers sterke aanvallende stukken (zoals torens). Ze hoeven niet dicht bij het stuk dat ze aanvallen te staan, waardoor ze gemakkelijk andere stukken kunnen beschermen.

Maar alleen twee lopers hebben toegang tot het gehele bord. De beide lopers werken dus best samen met elkaar om hun kwetsbaarheden op te vangen.

Dus wanneer een van uw lopers uit het spel wordt verwijderd, zal de andere zwakker geworden, zeker in het eindspel. Uw opponent zal dan waarschijnlijk veel van zijn stukken (pionnen) op de andere kleur proberen te houden.

Lopers opofferen

Lopers worden vaak onderschat door beginnende spelers, omdat ze vaardigheid en oefening vereisen om goed te gebruiken, maar zelfs beginnende spelers moeten in de gewoonte aanleren om lopers zo maar niet te verknoeien of weg te geven.

Het is belangrijk op te merken dat een koning en een loper een eenzame koning niet kan dwingen tot schaakmat. Een loper is wel een belangrijk stuk, maar je hoeft hem niet perse te bewaren tot het laatste stuk bij het eindspel.