Language:

Welkom op deze Schaakspel Fan site

Schaken is een spel dat gespeeld word door twee spelers. Het is één van de meest populaire spellen wereldwijd gespeeld in clubs, tornooien, per brief of online op het internet. Schaken is een denksport en vereist strategie en tactiek om te spelen.

Het spel wordt gespeeld op een bord met 8 rijen en 8 kolommen, dus 64 vakjes in totaal. De vakken zijn afwisselend wit en donker gekleurd.

Het bord moet zodanig gelegd worden dat er een zwart vierkant in de linkerbenedenhoek is.

Om zetten te kunnen noteren, worden aan alle velden een naam gegeven. De onderste rij heeft nummer 1, terwijl de bovenste rij heeft nummer 8 heeft. De kolommen hebben namen van links naar rechts: van A tot h. bijv. het veld in de linkerbenedenhoek is a1 en het veld in de rechterbovenhoek heet h8.

Een speler speelt met de witte stukken en de andere speler speelt met de zwarte. De speler met de witte stukken opent het spel en daarna wisselt men van beurt.

Elke speler heeft 16 stukken: 1 koning, 1 koningin, 2 torens, 2 lopers, 2 paarden en 8 pionnen.

Een zet bestaat uit het verplaatsen van een van de stukken van de speler naar een ander veld, volgens de regels van de beweging voor dat stuk.

Een speler slaat een stuk van de tegenstander door het verplaatsen van één van zijn eigen stukken naar het veld dat een stuk van de tegenstander bevat. De stuk van de tegenstander wordt dan van het bord verwijderd.

Het doel van het spel is om de koning van de tegenstander te slaan.

Elk spel kan is heel anders dan de vorige, en elk spel of situatie vereist een verschillende tactiek en strategie om te winnen.

Schaakstrategie is bezig met de evaluatie van de posities van de stukken en met het instellen van doelen en plannen op lange termijn.

Spelers moeten rekening houden met de waarde van de stukken op het boord, de positie van de pionnen, de veiligheid van koning en controle van de belangrijkste velden op het bord.

Er is een breed scala aan schaakspelen om uit te kiezen. Ze variëren van het eenvoudig en goedkoop (plastieke stukjes) tot ivoren, eiken of ebbenhouten borden met zwaargebouwde gedetailleerde stukken die extravagantie vertonen.

Schaakclubs zijn tegenwoordig best populair en overal aanwezig. Als je liever schaken 'offline' speelt, bieden ze zeker een oplossing voor je.

De Internet Schaak Club heeft een directory van schaakclubs wereldwijd, van de VS tot Australië.

Toernooien zijn een ander groot onderdeel van de schaaksport. Veel spelers schaken als een hobby en voor het plezier, maar als je naar het toernooi niveau gaat worden de zaken heel serieus.

Het ratingsysteem is gebaseerd op punten. Spelers boven de 2000 zijn zeer goede en ervaren spelers. Ze worden beschouwd als de beste van de beste, de elites, zelfs de genieën.

Geschiedenis

Men gelooft dat de oorsprong van het schaken begon in India vóór het jaar 600. In India werd het spel toen Chaturanga genoemd.

Echter, oude voorwerpen zijn er ook in Italië gevonden. Daarom is de werkelijke datum onbekend.

Via de handelsroutes, kwam het spel in Perzië, werd het chatrang genoemd. Arabieren veroverde later Perzië en gaven het spel een andere naam: shatrang.

Een variant van het schaken (Shogi genoemd) is nu trouwens nog heel populair in Japan.

Rond het jaar 1000, is schaken aangekomen in Spanje en Italië (Sicilië), en in AD 1100-1200 raakte het spel wijd verspreid in Europa en werden de regels veranderd (koningin en lopers werden toegevoegd).

Zij voegden ook de regel van de promotie van de pionnen in om spel spannender te maken. Nu werd het spel nog populairder en in de 19e eeuw leerde Amerika dit geweldige spel kennen.

Het eerste internationale schaaktoernooi was het Londense Tourney van 1851, gewonnen door Adolf Anderssen van Duitsland, die vervolgens werd bekend als 's werelds beste schaker, maar hij zelf heeft nooit een prijs noch titel ontvangen hiervoor.


Voel je vrij om ons een like te geven:

The site is also available in English Language.

Select Language: